Ataşehir Barbaros Mahellesi Bel Ağrısı ve Ftıkık Doktoru aramalarınızda rastladığınız doktorumuz SELÇUK AYDIN´ın kişisel web sitesinden bir çok bilgiye erişebilirsiniz.
Bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adı verilen yapının sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır.
Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Bel omurları arasında bulunan disk adı verilen kıkırdak dokusu zaman içerisinde dejenerasyona uğrar. Bu kişiye göre değişen bir durumdur. Disk zamanla elastikiyetini kaybeder. Kaza, ağır kaldırma, ters hareket sonucu diskin ortasındaki jel kıvamındaki yapı etrafındaki kapsülü yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığını oluşturur.
Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?
İnsanların yaklaşık %80´inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yakınması olmuştur. En çok orta yaş gurubunda (30-60) görülür. Şişmanlık, hareketsiz yaşam, bilinçsiz spor yapmak, günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, ağır şeyler kaldırmak risk faktörleridir.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Bel ve her iki yada tek bacağa vuran ağrı. Bacaklarda uyuşma, hareket kısıtlılığı, ileri evrelerde ayaklarda güç kaybı, his kaybı, idrar kaçırma, iktidarsızlık olabilir.
Bel Fıtığından Nasıl Korunulur?
Düzenli bel ve karın egzersizi yapmak son derece yararlıdır. Kilo almamak önemlidir. Yerden birşey kaldırırken dizleri bükmeden eğilerek kaldırmak, yukarı doğru uzanarak birşey almaya çalışmak, uzun süre bel desteği olmadan oturmak bel fıtığı oluşmasına neden olur.
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
En önemlisi hastanın öyküsü ve klinik muayene bulgularıdır. Günümüzde MR görüntüleme en önemli tanı aracıdır. Yapılamadığı durumlarda BT de bilgi verir. Bazı durumlarda EMG (sinir ölçüm testi) gerekebilir.
Bel Fıtığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastada bel ve bacak ağrısı mevcut olup, muayenede güç kaybı, his kaybı yoksa öncelikle yatak istirahati ve ilaç tedavisi verilir. Daha sonra hastanın fizik tedavi görmesi, bazı durumlarda ağrı merkezine baş vurması önerilebilir. Ancak tüm bunlara rağmen geçmeyen ağrı, nörolojik muayenede nörolojik kayıp varsa, MR da bunu destekliyorsa ameliyat şarttır.
Günümüzde açık cerrahi, mikrocerrahi ve endoskopik cerrahi yöntemleri uygulanmaktadır. Son yıllarda mikrocerrahi daha öne çıkmaktadır. Hasta aynı gün ayağa kaldırılmakta ve 1 gün hastanede kalmaktadır. Genel veya spinal anestezi ile yapılabilir.
Bel Fıtığı Ameliyat Sonrası Tekrarlayabilir mi?
Evet tekrarlayabilir. Bu oran %5-9 arası değişmektedir. Uygulanan tüm cerrahi yöntemlerde bu oran birbirine benzerdir.
Bel Fıtığında Ameliyat Sonrası
Bel fıtığı ameliyatı olan hastalarımıza 2 gün sonra duşlarını almalarını, 1 hafta süreyle evde istirahat etmelerini, 1 aya kadar yürüyüşlerini yapmalarını, 1. aydan sonra bel ve karın egzersizlerini yapmalarını öneriyoruz.
Randevu için iletişim sayfamızda bulunan numaralar üzerinden doktorumuza ulaşabilirsiniz.