Bel Fıtığı Hakkında Bilgiler İçeriğimizi inceleyebilir ve aklınıza takılan her türlü bilgi için doktorumuza iletişim sayfasında yer alan telefon numarası üzerinden ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
BEL FITIĞI NEDİR?
Bir insanın bel kısmında 5 adetten oluşan bir omur bulunur. Bu 5 adet omurların arasında ise aynı araçlarda olduğu gibi süspansiyon görevinde bulunan bazı bağ dokusu bulunur. Bu bağ dokusundan oluşan diskler omurgamızdaki hareketlerin serbestliğinin kontrol edildiği yerdir. Kaldırma esnasında, eğilme esnasında meydana gelen hareketlere bağlı olarak yükün basıncını vücudumuza eşit bir şekilde dağıtabilmek için omura iletim sağlanır. Omurgamızda yer alan disklerimizin iç kısımlarında jel kıvamında bir yapı dış kısımında ise liflerde oluşan bazı katmanlar yer alır. Hareketsiz bir yaşam, fazla kilolar, masa başındaki çalışma durumlarındaki şartlar, hep oturarak çalışma durumu, yanlış olan oturma alışkanlığınız, obezite durumu, stresli bir yaşantı, yanlış olan egzersiz hususları, ağır olan yüklerin kaldırılması sırası, yanlış bir eğilme pozisyonu, düzensiz olarka yapılan spor aktiviteleri vb.. hususlara karşın disklerde yer alan dış katmanda yer alan lifler yırtılabilmektedir. Bu yırtılma nedeni ile iç kısımdaki jel dışarıya doğru taşmaktadır. İşite bu duruma BEL FITIĞI adı verilir.
Bu bölgedeki dışarıya taşan sıvı özelliklerini kaybeder ve sertleşir. Sertleşme nedeni ile bölgedeki damarlara ve sinirlere baskı yapmaya başladığı an itibari ile kişilerde bacaklarda ve bel bölgesidne şiddetli ağrılara neden olur. Aynı zamanda bu durum kişilerin bacaklarında uyuşmaya, güç kayıplarına neden olabilmektedir. Omuriliğe baskı yapan bazı hallerde kişi idrarını tutamama durumu ve cinsel fonksiyonlarına engel olma hususu olabilir.
BEL FITIĞININ RİSKLERİ
İşgücü kayıplarına neden olabilen Bel Fıtığı hastalığı iş hayatına, çalışma ortamlarındaki hareketlerinize engel olabilmektedir. Ülkemizde en fazla görülen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bel fıtığı hastalığından muzdarip olan kişilerdeki iş kayıpları 6-7 aya kadar çıkabiliyor. Bu hastalığa yakalanmada oranı bazla olan meslek gruplarında çok daha fazla görülür. Ağır yük kaldırma ve uzun süre araç kullanımı nedeni ile ve ayrıca masa başında sürekli oturma durumlarında bulunan kişilerde bu durum çok fazla görülür. Ülkemizde yaşayan insanların %79´u neredeyse hayatının herhangi bir döneminde bel ağrısı çekmiştir. Bu kişilerde yaşanan bel ağrılarının altında bazı durumlar yer alır. Hafif düzeyde atlatılan ve gerçekten uzun sürebilen ağrı durumları olabilir.
Bel fıtığı´nda erkekler ve kadınlar bakımından baktığımızda erkek bireylerin çok daha yakalanma riski olduğu gözlemlenmiştir. Neredeyse kadınlara görer 2 kat daha fazladır. Bayanların hamilelik dönemlerinde aldıkları fazla kilolar nedeni ile beldeki omurlara basınç artış gösterir ve bu bireylerde fıtığa yakalanma riski artar.
Sizlerde yaşadığınız herhangi bir bel problemi için çekinmeden DR. SELÇUK AYDIN´dan randevu talep edebilirsiniz.