Bel Kayması Tedavisi ve Bel Kayması Nedir? sorusu ile ilgili aldığımız sorular neticesinde sitemizde sizlere detaylı bilgileri aktarmaya çalıştık.
Sitemizde yer alan detaylı anlatımdan ad sorunuzun cevabını alamadıysanız, sitemizin iletişim sayfasında yer alan numaramızı arayarak doktorumuz ile irtibata geçebilir veya doktorumuzun hastanesinden muayene randevusu alabilirsiniz.
"Bel kayması", bel ağrısından yakınan insanların yaklaşık %5’inde görülen bir hastalıktır ve tıp dilinde “spondylolisthesis” olarak adlandırılmaktadır. Omurga kaymasını kısaca tanımlamak gerekirse omurga kemiklerinin birbiri üzerine öne veya arkaya doğru kaymış pozisyonda olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir düzen içinde üst üste dizilmiş olan omurga kemiklerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak kayma meydana gelebilir. Çoğunlukla çocuklarda ve yaşlılarda görülen bel kayması, üstte kalan omurun altta kalan omur üzerinden öne doğru kaymasıdır. Genellikle L4 omurunun L5 omuru üzerinden öne doğru kayması görülür. Yaşlanma veya yıpranma sonucunda ortaya çıkan bel kaymasına “omurga kanalı darlığı” problemi de eşlik edebilir.
Bel kaymasının derecesine ve oluşturduğu klinik şikayetlere göre tedavi ile farklılıklar göstermektedir. Şikayete neden olmayan tesadüfen tespit edilen bel kaymalarında herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak ileride sorun olmaması için günlük egzersiz önerileri yapılabilir. Bel kaymasında tedavi: - İlaç ile tedavi, Fizik tedavi ya da alternatif yöntemler - Girişimsel ağrı tedavisi yöntemleri - Cerrahi tedavi Girişimsel ağrı tedavileri - Epidural kortizon + Ozon uygulaması: Omurilik sinirlerinin kanal daralması nedeni ile sıkıştığı durumlarda ve ağrıların şiddetlendiği dönemlerde tercih edilir. 6-12 aylık bir rahatlama sağlayabilir. -Proloterapi: Özellikle yaşlı hastalarda bel bölgesindeki bağların güçlendirilmesi amacı ile şekerli serumlarla yapılan bir uygulamadır. 10 seans civarında uygulanır. Amaç gevşeyen belin daha stabil hale getirilmesi beldeki kaymanın artmasını önlemek ve ağrıları gidermek için tercih edilir. - Radyofrekans: Tedavisi: Kayma nedeni ile aşırı hassas hale gelen ağrı sinirlerinin teknolojik olarak yakılarak devre dışı bırakılmasıdır. Görüntüleme cihazları eşliğinde radyofrekans elektrotları ile tek seferde 15 dakikalık bir uygulamadır. 1-2 yıl rahatlama sağlar. Etkili bir tedavidir özellikle 1. Ve 2. derece kaymalarda etkilidir.
Bel kayması ile birlikte omurilik ve sinirler gerilip sıkışabilirler. Bel kaymasında meydana gelen bu gerilme, sıkışma ve tahriş bel fıtığını taklit eder nitelikte belirtilere yol açabilir. Buna bağlı olarak kalça ve bacaklarda ağrının yanı sıra uyuşukluk ve yanma hissi meydana gelebilir. Nadiren hastalarda idrar ve dışkılama sırasında ağrı oluşabilir.
Daha fazla bilgi ve en iyi tedaviler için doktorunuza başvurun..