Sağlığınız İçin ;
0532 332 45 22

MENÜ

Boyun Fıtığı19.3.2021

İnsanlardaki boyun bölgesinde yer alan omurların hizasından çıkan sinirler sırt ve kola yayılır. Bu bölgelerdeki hareketlerin oluşumu ve duyu olaylarının gerçekleştirilmesinde önemli bir etkisi bulunur. Omurlarınızın arasında yer aaln disk denilen dokuların dışında ve içinde anulus fibrosus ve nucleus pulposus bulunmaktadır. Bunlar jelatin kıvamınaddır. İç kısımdaki jelatik kıvamındaki daha kuevvetli bir bağ dokusundan oluşmakta ve dış kısımdakini yırtması ile omuriliğin sinirlerine baskı yapması nedeni ile boyun fıtığı meydana gelmektedir.

Omurilikler aracılığı ile insan vücudunun çeşitli kontalarından sinyaller beyine gönderilmektedir. Aynı şekilde de insan beyininden vücudun tüm alanlarına dağıaln emirlerde bu omurilik içinden geçimektedir. Bel ve boyun fıtığı konuları çok ama çok ciddidir. Bu nedenle herhangi en ufak bir sorunda dahi mutlaka bir doktora görünmenizi önermekteyiz. Boyun ağrıları bel ağrıları kadar sık olmasa da son yıllarda görülme oranı gittikçe artmaktadır. Bunun en önemli nedeni sabit oturarak çalışma oranının artmasıdır. Boyun ağrısına neden olan çok çeşitli faktörler vardır. Boyun fıtıkları da bunlardan biridir fakat boyun ağrısı nedenleri arasında az oranda görülür.

Boyun fıtığı boynun yanlış kullanımından ya da travmalardan sonra gelişmektedir. Ani ve ters bir yüklenmeyle birlikte akut olarak gelişebileceği gibi aynı pozisyonda yıllarca çalışma gibi durumlarda önce disklerde bozulma, ardından da yavaş yavaş boyun fıtığı gelişebilir. Boyun fıtıkları hafif, orta ve şiddetli olabileceği gibi 1 veya 1´den fazla da olabilir. Hafif ve orta şiddetli fıtıklar aksiyal boyun ağrısına neden olurken ileri derecede fıtıklar sinir basısı belirtileri gösterirler. Boynumuzda 7 adet omurga kemiği vardır ve meydana gelen fıtık hangi kemikler arasında ise o şekilde adlandırılır. Mesela 6. ve 7. omurlar arasındaki fıtık C6-7 fıtığı şeklinde belirtilir.




 
 

BOYUN FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Her yaş gurubunda görülebilmesine karşın orta ve ileri yaş gurubunda sıklığı artar. Masa başı işlerde çalışan sekreter, muhasebeci, yazılımcı, bankacı gibi bayanlar; sürekli boynunu çevirerek çalışan otobüs, minibüs ve taksi şoförleri; boynunda burkulma ve kasılma olan güreşçi, hamal, inşaat işçisi; sürekli eğilerek iş yapan ev hanımlarında çok sık görülmektedir.

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyunda fıtık durumunda genel olarak hastalarımızda tek kolda olan ve kola yayılan bir ağrı gözlemliyoruz. Aynı zamanda bu ağrıda parmak uçlarına kadar yayılma da gözlemlenmekte ve bunların yanı sıra uyuşmalar da görülmektedir. Ağrı hallerine baktığımızda bunlarla beraber  kişide güç kayıpları da kesinlikle görülüyor. Boyun fıtığı olan hastalar ellerine aldıkları cisimleri taşımakta zorlanabilir, sakarlıklar olabilir, boyun ağrılarının en sık olduğu haller gece uykusundadır.

Hafif formdaki boyun fıtıkları boyun ağrısı atakları ile kendini gösterir. Ağrılar aynı pozisyonda uzun süre çalışıldığında ve mevsim geçişlerinin yaşandığı Kasım-Aralık ve Mayıs-Haziran dönemlerinde artış gösterir. Orta şiddetteki boyun fıtıklarında ise sürekli asğrılar olabilir. Ağır derecedeki boyun fıtıklarında ise fıtık omuriliğe ve kollara giden sinirlere baskı yapar. Boyun ağrısı olabilir veya olmayabilir ama ana belirti omuza, kola, parmaklara yayılan ağrıdır. C3-4 fıtığı ensede ve omuzlarda yoğun ağrı yapar. C4-5 fıtığı omuza ve kolun dış yüzüne yayılan ağrı yapar. C5-6 fıtığı omuza, kola, dirseğe bazen de ilk 3 parmağa yayılan ağrı ve uyuşma yapabilir. C6-7 fıtığı kürek kemiği, sol kol, dirsek, koltuk altı, bazen de yüzük ve serçe parmaklarına yayılan ağrı ve uyuşma yapabilir. Bu belirtilere kolda, ön kolda, bilekte ve parmaklarda güç kaybı eşlik edebilir. Farkında olmadan elden bardak düşürme olabilir. Ağrı çok şiddetliyse geceleri artar, pozisyon değiştirmekle rahatlamaz, bazı pozisyonlarda artar, ağrı kesicilere yanıt vermez.

BOYUN FITIĞI TANISI NASIL KONULUR?

Boynu ağrıyan, ya da kola yayılan ağrısı bulunan bir kişinin hekime başvurması gerekir. Ağrının kendiliğinden geçmesini beklemek sağlığınızı yitirmenize neden olabilir. Ağrı kesicilerle kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak da yine size sağlığınızı kaybettirebilir. Hastanın anlattığı ağrının şekli, şiddeti, süresi, yeri, hastanın yaşı, yaptığı iş, başka hastalıklarının olup olmadığı gibi bilgiler hekimin zihninde ön tanılar oluşturur. Yapılan muayene ön tanıları azaltır ve kesin tanıya doğru yönlendirir. Yapılacak olan servikal MR, tomografi, röntgen gibi tetkikler ise kesin tanıyı destekler. Tüm bunların neticesinde hekim tanısını koyar ve bir tedavi planı yapar.

BOYUN FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yapısal olarak bozulan boyun omurları arasındaki disklerin herhangi bir tedaviyle eski haline dönmesi, yani iyileşmesi mümkün değildir. Yapılan tedaviler hastanın şikayetlerinin düzeltilmesine yöneliktir. Ağrısı varsa ağrısının giderilmesi, kolda güç kaybı ve uyuşukluk varsa bunların düzeltilmesi gibi. MR görüntülerinde boyun fıtığı olması kişinin boyun fıtığı hastası olduğu anlamına gelmez. Boyun disklerinde yapısal bozulma, fıtıklaşması olup da bundan haberi olmayan, ağrısı olmayan milyonlarca insan vardır. Hastanın bir şikayeti varsa ve şikayeti de boyun fıtığına bağlıysa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavide neler yapılır?

1-Konservatif tedavi (ameliyat dışı tedavi yöntemleri)
2-Cerrahi tedavi (ameliyat)

Doktorumuz Selçuk Aydın tarafından yapılan detaylı muayene ile beraber boyun fıtığı teşhisi koyulmaktadır. Keşin bir teşhis için doktorumuz ön gördüğü taktirde sizden MR çekimi talep edecektir. MR olmayan hallerde Tomografi de iş görmektedir. MR ilk tercih olmaktadır. Sizlerde boyun fıtığı alanında uzmanlaşan doktorumuz ile tanışmak, kendisinden hizmet almak ve kendisi ile tedavi yöntemlerini kararlaştırmak için hemen incelediğiniz kurumsal web sitesinde yer alan rezervasyon numaralarını arayabilirsiniz. Ayrıca doktorumuza web sitemizde yer alan soru cevap ekranı üzerinden de sorularınızı sorabilirsiniz.

Hangi hastalar ameliyat edilmelidir?

Kola yayılan ağrısı olup da kolunda güç kaybı, refleks kaybı, his kaybı gibi bulguları olan hastalar vakit geçirmeden ameliyat edilmelidir. Bunlar olmaksızın uzun süre devam eden, ameliyat dışı tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen kişinin yaşam kalitesini bozan, işine engel olan boyun ve kol ağrısı varsa ameliyat önerilebilir.
 

AMELİYAT DIŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Sadece boyun ağrısı olan, kollara giden sinirlerde hasar belirtisi olmayan hastalar mutlaka öncelikle ameliyat dışı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmelidir. Bunlar:

1-İstirahat
2-Boyunluk
3-Fizik tedavi yöntemleri
4-İlaç tedavisi
5-Masaj
6-Akupunktur
7-Kuru iğne tedavisi
8-Lokal kortikosteroid enjeksiyonu (kortizon enjeksiyonu diye bilinir)

BOYUN FITIĞI AMELİYATI

Günümüzde tüm dünyada uygulanan en popüler cerrahi yöntem “Anterior servikal mikrodiskektomi”dir. Bu yöntem en çok uygulanan, en kısa süren, hastaya zarar verme olasılığı en düşük olan yöntemdir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Anestezi uygulanarak yapılan bir ameliyattır. Yaklaşık 1-2 saat arasında sürer. Boyun ön ve sağ tarafından 2 cm bir ameliyat yarası ile yapılır. Ameliyat bittikten sonra ciddi ameliyat ağrısı olmaz. Hasta 5 saat sonra ayağa kalkabilir ve ertesi günü taburcu edilir. Yarada dikiş olmadığı için yara bakımı, pansuman gerektirmez. Hasta 2 gün sonra banyo yapabilir. 6 ay sonra yara izi tamama yakın kaybolur. 1-3 hafta arasında işe dönülebilir. Ameliyat hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız
 
Boyun fıtığı alanında uzman doktorumuz teşhis edilmesinin ardından sorunlarınızın giderilmesi için en uygun tedavi çeşidini size bildirecektir. Doğrudan iletişim kurabileceğiniz ve daima sorunlarınızın çözümü için danışabileceğiniz doktor Selçuk Aydın´ın kişisel sitesinde sizler için konu ile ilgili bir çok detay yer almaktadır. Merak ettiklerinizi inceleyebilmek adına kurumsal sitemizde yer alan faydalı bilgiler bölümünü ziyaret edebilir ve dilerseniz doktorumuzun görevli olduğu hastaneden randevu alabilirsiniz.

Boyun fıtığı sorunlarınız için çekinmeden ziyaret edebileceğiniz ve en iyi tedaviler ile tanışabileceğiniz yer burası..

 

İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler

  • Alemdağ Caddesi Sezer Sokak No:3-5 Ümraniye / İSTANBUL
  • Tel: 0216 634 01 02 - Gsm: 0532 332 45 22
  • info@drselcukaydin.com
HARDERDAR OLUN
E-Bülten listeme kayıt olarak yeni yayınladığım sayfalarımdan haberdar olun.
English Lietuvos Russia Facebook Instagram