Bel fıtığı başlangıcı egzersizleri, bel fıtığı başlangıç aşamasında bazı egzersizlerle hafifletilebilir. Bu tür egzersizler genel sağlık içinde oldukça yararlıdır. Bel fıtığı teşhisi yapılan hastalar, başlangıç aşamasında doktorunun önereceği egzersizleri düzenli şekilde uygulayarak yaşam kalitelerini yükseltebilirler. Özellikle bel, karın ve sırt bölgesindeki kasların güçlendirilmesi, yumuşak dokularda ve eklemlerde esnekliğin arttırılması hastalığın daha rahat atlatılmasına yardımcı olur. Ancak egzersizlerin bel fıtığı gelişimini desteklememesi gerekir. Ağır aktivitelerden uzak kalınmalıdır. Bele ağırlık verilmeyen, sadece destekleyici hareketler tercih edilmelidir. Bu egzersizler hastalığın başlangıç aşamasında olduğu kadar, bel fıtığı olma riski bulunan kişiler tarafından da yapılmalıdır.
Egzersizler yapılırken nelere dikkat edilmeli?
Bel fıtığı başlangıcında yapılacak egzersizlerden en iyi sonucu alabilmek için, hareketlerin temiz havada yapılması ya da ev içinde pencereler açılarak yapılması sağlanmalıdır. Egzersizler sert zeminde, alta halı ya da battaniye gibi bir şey serilerek yapılmalıdır. Kesinlikle yumuşak zemin tercih edilmemelidir. Eğer bel fıtığı ağrısı oluyorsa, egzersizler yapılmamalı, mümkün olduğu kadar dinlenme tercih edilmelidir. Bu konuda doktora danışılmalıdır. Egzersizler başladıktan sonra hemen mucize beklenmemeli, sabırlı olunmalıdır. Yavaş tempoyla, az sayıyla başlanan hareketler, zamanla artırılmalıdır. Belirli bir sayıda kalınmalıdır.
Eğer başka bir öneri bulunmuyorsa, ilk ay içinde beşer defa, daha sonraki aylarda beşer kez arttırılarak hareketlere devam edilmelidir. Kasları zorlayan, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Egzersizler yapılırken ağrıda artma olursa, mutlaka doktora danışılmalıdır. Egzersizler bittikten sonra en az 1 saat ağrı, huzursuz gibi etkiler olursa, hareketler gözden geçirilmelidir. Bel bölgesinden cerrahi operasyon geçiren kişiler, belirli bir süre egzersizlere ara vermelidir.
Bel fıtığından nasıl korunulur? Riskli pozisyonlar ve hareketler nelerdir?
Yerdeki cisimleri dizleri kırmadan eğilerek kaldırmak, dizleri kırmadan ağır nesneleri itmek ve çekmek, omuz üstüne yük kaldırmak ve yukarı doğru uzanmak, masa başında uzun süre bel desteği olmaksızın çalışmak, elde uzun mesafelerde ağır yük taşımak bel fıtığını davet edici olaylardır. Aynı biçimde düzenli egzersiz yapmak da bel fıtığının önlenmesinde son derece yararlıdır. Tüm önlemlere karşın bel fıtığı gelişebilir. Bu durumda başvurulacak bir beyin ve sinir cerrahının önerilerine dikkat edilmelidir.
Bel fıtığı başlangıcı egzersizleri düzenli olarak yapılırsa, belirli bir zamanda faydası görülecektir.
Bel fıtığı başlangıcı egzersizleri nelerdir?
Sert bir zemine sırt üstü yatarak, her bacak sırayla 90 derecelik açı yapacak şekilde kaldırılır. Bu harekete beşer defayla başlayın.
Yine sert zeminde sırt üstü yatarak, bacaklar düz şekilde olsun. Bacağın birini dizden kırarak, ellerinizle kavrayın, göğsünüze doğru çekin. Diğer bacak yerde düz şekilde olsun. Bunu 5 defa yapın. Diğer bacağınıza da aynı şekilde uygulayın.
Sırt üstü yatarken, dizlerinizi birlikte kırın. Ellerinizle dizlerinizi tutarak, göğsünüze doğru çektiğinizde başınızla dizinize değin.
Sırt üstü vaziyette dizinizin birini göğsünüze çekerken, diğer bacağınızı serbest bırakın.
Sırt üstü durumda dizlerinizi ellerinizle göğsünüze çekin, bu arada ona kadar sayın ve omuzlarınız yerde kalsın. Daha sonra kollar ve ayaklar serbest kalabilir.
Belinizi sırt üstü yatarken zemine yapıştırın. Ona kadar sayarak belinizi serbest bırakın. Bunu 5 defayla başlayarak yapabilirsiniz. Bu sırada nefes almaya normal şekilde devam edin.
Bu egzersizi dik şekilde durarak yapıyorsunuz. Ellerinizle bir masaya dayanın. Dizleri kırıp, yere çömelin. Sonra ayağa kalkın ve gevşeyin.
Yere eğilerek, kollarınız dikken el ve dizlerinizin üzerinde pozisyon alın. Bel bölgesini kamburlaştırarak, ona kadar sayıp gevşeyin. Sonra göğüs ve çene çekilerek, sırt bölgesi kamburlaştırılır ve ona kadar sayarak beklenir. Gevşeyerek harekete son verin.
Dizlerinizin üzerinde oturarak, kollarınızı ileriye uzatın. Yapabildiğiniz kadar öne doğru uzanmaya çalışın. Yine ona kadar sayarak hareketi sonlandırın, önceki pozisyona gelin.