Sağlığınız İçin ;
0532 332 45 22

MENÜ

Fizik Tedavi20.02.2018

Bel fıtığı fizik tedavisi, İlk olarak bel fıtığı tespit edildiği zaman hastanın iyileşmesine yardımcı olmak için bir takım ilaçlar verilir. Bel fıtığının başlangıç aşamasında yani akut adı verilen dönemde istirahat ile birlikte ödem azaltıcı ilaçların kullanımına başlanır. Bel fıtığının ilk günlerinde istirahat ile birlikte 20 dakika sürecek şekilde ve 2 saat ara verilerek günde birkaç kere yapılacak soğuk uygulaması ön fizik tedavi uygulaması yerine geçecektir. Akut dönemi yani başlangıç aşamasından sonra hasta olan kişi ev ortamında sıcak uygulamalara başlayabilir ya da isteğe göre soğuk uygulamalara devam edebilir.

Başlangıç için yapılan tedavinin ardından hasta olan kişide yeterli iyileşme olmadığı takdirde daha geniş bir fizik tedavi yöntemlerinin kullanıldığı tedavi aşamasına geçilmelidir. Bel fıtığının başlamasının ardından ilk günler atlatıldıktan sonra fizik tedavi hasta olan kişinin iyileşmesine oldukça katkı sağlayacak tedavi yöntemi grubudur.

Fizik tedavi, bel ve boyun fıtığının tedavisinde uygulanan en etkili ve kesinlikle zarar vermeyen bir yöntemdir. Sıcak, soğuk ve elektrik akımlarının iyileştirici etkilerinden yararlanarak çeşitli aletlerle vücudun çeşitli bölgeleri tedavi edilir. Bu amaçla, yüzeyel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj uygulanabilir.

Fizik tedavi birkaç husus dışında rahatlıkla uygulanabilen bir tedavidir. Kalbinde pil takılı hastalara ve ihtiyaten hamilelere uygulanmaz. Büyüme çağında olan çocukların büyüme kıkırdakları üzerine, ileri derecede hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan, infeksiyon, varis, benzeri hastalığı olan ve vücudunda metal taşıyan hastalara dikkatli bir şekilde uygulanır.

Fizik tedavi kürü genelde 21 seanstır. Çoğunlukla günde bir seans uygulanır. Ancak, günde iki seansla daha hızlı sonuç almak da mümkündür. Hastadan alınan cevaba göre seans sayısı artırılabilir. Eğitimli kişiler tarafından uygulandığında fizik tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Fizik tedavi sonrasında soğuktan korunmak gerekebilir, çünkü soğuk kaslarda gerginliğe ve dolayısı ile ağrıya yol açar. Sadece fizik tedaviden sonra değil, her zaman soğuktan ve hava cereyanında kalmaktan sakınmak gerekir. Fizik tedaviden sonra 15-20 dk. dinlenmek ve aniden soğuk havayla temas etmemekte ve özellikle eklemleri ve kasları, en azından bir kaşkol ya da boğazlı kazakla korumakta fayda vardır.

Fizik tedavi yöntemi kombine uygulanan bir yöntemidir. Hastaya bir seri olarak sıcak veya soğuk uygulama ile başlanıp, ödem ve spazmı çözüp, kanlanmayı, dokunun beslenmesini artıracak ajanlarla devam edilir. Ağrılar azaldıktan sonra, hastaya korunma yöntemlerinin, kasları kuvvetlendirme egzersizlerinin öğretilmesi gerekir. Ayrıca hastanın tedavisi bitip iyileşmesi olduktan sonra da spora teşvik edilmesi, karın ve sırt kasları kuvvetlendirilerek doğal korse oluşturması sağlanmaya çalışılır.

Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

* Bel fıtığı sadece ameliyatla geçer.
* Bel fıtığı iyileşmez.
* Bel fıtığı kilolu kimselerde daha çok olur.
* Bel fıtığı olduğunda fazla hareket etmemek gerekir. Devamlı istirahat edilmelidir.
* Bel fıtığında sürekli korse kullanmalıdır.
* Bel fıtığına alabalık iyi gelir.
* Bel fıtığına bel çektirme, bardak çekme iyi gelir. Gibi benzeri düşünceler doğru sanılan yanlışlardır.


 

İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler

  • İstirahat
    İstirahat süresince mümkün mertebe yataktan çıkılmamalı, yemekler yatakta yenmeli, ibadetler dahi yatakta yerine getirilmelidir. Tuvalet ihtiyacı için zorunlu olarak ayağa kalkıldığında yine en kısa zamanda yatağa dönülmelidir.
  • Lazerle Tedavi
    Tedavi uygulanacak olan hastanın hastaneye yatması söz konusu değildir. Uygulama bir cerrahi merkez veya hastanede gerçekleştirilmekte ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir.
  • Radyofrekans
    Radyofrekans İle Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisi adı üstünde ameliyatsız bel ağrısı tedavisinde ve özellikle başlangıç düzeyindeki bel fıtığı hastalığının ameliyatsız tedavisinde kullanılır.
  • İlaç Tedavisi
    Ağrıyı kontrol altına almak için kullanılan ilaçlara analjezik ilaçlar (ağrı kesiciler) denir. Çok sık olmamakla birlikte bazen kas gevşeticiler önerilebilir.
  • Alemdağ Caddesi Sezer Sokak No:3-5 Ümraniye / İSTANBUL
  • Tel: 0216 634 01 02 - Gsm: 0532 332 45 22
  • info@drselcukaydin.com
HARDERDAR OLUN
E-Bülten listeme kayıt olarak yeni yayınladığım sayfalarımdan haberdar olun.
English Lietuvos Russia Facebook Instagram