Hidrosefali Ameliyatına dair bir çok bilgiye doktorumuzun kişisel web sitesinden ulaşabilir ve aklınıza takılan tüm soruları doktorumuza iletebilirsiniz.
Doktorumuzdan muayene talepleriniz için de iletişim sayfasından bizzat doktorumuza erişebilirsiniz. Bir beyin cerrahı; beyin tümörü ameliyatı, beyin ameliyatı, alzheimer tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, bel ağrısı tedavisi, boyun fıtığı ameliyatı, hidrosefali ameliyatı gibi tedaviler yanısıra hidrosefali ve kireçlenme tedavisi veya platin ameliyatı, protez ameliyatı da yapar. Tüm bu girişimler hakkında size en iyi beyin cerrahı bilgi verebilir.
Hidrosefali beyinin doku kısmı içinde var olan boşluklardaki beyin sıvısının birikim yapması sonucunda kafa içinde bulunan basıncın artması anlamına gelmektedir. Su normal olarak geçmesi gerekli olan kanallar yerine beyin içinde birikme yapar. Hidrosefali çoğunlukla çocuklarda gözlemlenen bir sorundur. Büyüme dönemi içinde kafatası kemikleri tam olarak kaynamadığı için çocuğun kafasında büyüme meydana gelir. Hidrosefali sorunu yetişkin olan kişilerde de gözlemlenir. 20 yaşını geçen kişilerde herhangi bir neden olmadan meydana gelebilmektedir. 50 yaşını geçen kişilerde ise belli başlı sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Yetişkin olan kişilerde unutkanlık, hafızada sorun, baş ağrısı, idrar kaçırma ve yürümede bozukluk olarak kendini belli eder. Hidrosefali sorunun iki ameliyat seçeneği bulunmaktadır. şant tedavisi ya da endoskopik olan girişimlerdir. Şant tedavisinde basınç ayarlı tüp kullanımı yapılır bu tüpün yardımı ile biriken su karın boşluğuna gönderilir. Bu uygulama hastayı kurtarıcı bir uygulama olsa bile hasta kişilerin vücutlarına yabancı bir cisim girdiği için belli başlı tehlikeleri bulunur. Bu tehlikeler içinde;
* Yetersiz düzeyde sıvı boşaltılması
* Enfeksiyon
* Fazla düzeyde sıvı boşaltılması
* Şantın kopması yer alır.
Bebeklerde Hidrosefali Belirtileri
* Kafanın büyümesi
* Huzursuzluk
* Uyku hali
* Beslenmedeki bozukluk
* Kusma
* Gözlerdeki batan güneş görünümü
Yetişkinlerde Hidrosefali Belirtileri
Yetişkinlerin kafatası kemikleri gelişimlerini tamamladığı için kafa çapının büyümesi gibi belirti görülmez. İçerideki basınç birtakım nörolojik şikayetlere yol açabilir. Bunlar;
* Baş ağrısı
* Görme bozuklukları
* Güçsüzlük
* Uykuya meyil
* İleri safhalarda komadır.
Hidrosefali ameliyatı süresi hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilmektedir. Zaten tedavisinin yapılmasında geç kalındığında kalıcı düzeyde hasarlar meydana gelir. Özellikle çocuklarda gelişme geriliği oluşur. Erken tanı ve erken tedavi önemlidir. Ameliyat para açısından da yüksek maliyetlidir. Uzman olan hekimler tarafından ve tecrübeli ellerde yapılması kesinlikle şarttır. Aksi halde sorun yaşanılması kaçınılmaz hale gelecektir.
Detaylı bilgi ve tüm sorularınız için Dr. SELÇUK AYDIN´a iletişim sayfasından ulaşın...