Kortizon, vücutta salgılanan en önemli hormonlardan biri. Kortizon hormonu vücutta karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemekle görevlidir. Böbreküstü bezlerden üretilen kortizon, genelde iğne ile damar yoluyla da vücuda alınır. Enjekte edilen bu kortizon tamamen yapaydır. Ancak oldukça güçlü bir iltihap kurutucu etkiye sahiptir.
Kilo, kortizon üretimi oranını belirleyen en büyük etkenler arasındadır. Bunların dışında salgılanan kortizon miktarı, vücut sıcaklığına, kan basıncına ve zamana göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca stresli ve sinirli olunca da vücut normalinden 10 kat daha fazla kortizon salgılar.
Bel fıtığı iğne tedavisi, ilaç tedavilerine olumlu cevap vermeyen hastalarda, ağrının çok ön planda olduğu hastalarda uygulanan girişimsel bir tedavi yoludur. Enfeksiyon tedavisi denilen bu yöntem aynı zamanda boyun fıtıkları içinde uygulanabilir. Geçmişten itibaren uygulanan tedavi daha çok ağrı bilimiyle uğraşan algoloji uzman doktorları tarafından yapılır.
Omurlar arasındaki disk denilen yastıkçıkların çeşitli nedenlerle hasar görmesi durumunda ortaya çıkabilen fıtık denilen olgularda, hastaların en fazla yakınması bacak ve beldeki ağrılardır. Öncü belirti olarak bel tutulması şeklinde belirti veren bel fıtığı zamanla normal ağrı kesicilerle bile geçmeyen ağrılara neden olur. Bu ağrılar yüzünden geceleri bile hastalar uyku uyuyamaz hale gelebilir. Disklerin arasından fırlayan jöle yapının sinirlere yaptığı bası sonucunda en küçük bir hareket bile ayak parmaklarına kadar uzanan ağrıya neden olabilir. Hastalarda karıncalanma etkisi gösterebilir. İlerleyen vakalarda idrar ve büyük abdestin tutulamaması, yürüme bozukluğu gibi etkiler ortaya çıkabilir. Bel fıtığı bu aşamaya geldiğinde cerrahi tedaviyi gerektirir. Ancak daha erken aşamalarda hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla bel fıtığı iğne tedavisinin uygulanması ağrılar açısından yararlı olur.