Lomber Disk Hernisi bel sırtından gelişmekte olan nadir görülmekte olan karın fıtığının bir tipidir.
Bel bölgesi gögüs kafesinin alt kısımlarında yer almakta olan pelvisin üst kısmına kadar alt sırt kısmını kaplamakta olan kas alanlarıdır. Bel fıtıkları, bel üçgeni denilen bölgede meydana gelmektedir.
En çok L5-S1 ve L4-5 seviyesinde görülür. Çocuklarda ve adolesanlarda oldukça az görülen lomber disk hernisi (LDH), sıklıkla 40-50 yaşları arasında görülür. Ağır yük kaldırma, omurga üzerine gelen döndürücü (torsiyonel) zorlamalar, ağır fiziksel çalışmalar, fazla kilo, risk faktörleri olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra, uzun yol şoförleri, ağır iş yapanlar, diş hekimleri ve ev kadınları da risk taşıyanlar grubunda yer alırlar. Çoğu durumda, bel fıtığı yaşlanma, kas ve yağ dokusu kaybı ve hareketsizliğe neden olan veya hareketliliği azaltan hastalıkların sonucudur.
Bel fıtığının en sık görülmekte olduğu yaşlar 35 yaş ile 50 yaş arasında yer almaktadır. 80´lerden sonra da nadiren semptomlara neden olabilmektedir. Erkekler kadınlara kıyasla daha fazla risk taşımaktadır. Ağır kaldırma ve diğer fiziksel emek gerektirmekte olan işlerde Lomber Disk Hernisi geliştirme riskleri ile ilişkilendirilmektedir.