Omurga ve Beyin Ameliyatlarında Yeni Dönem Ameliyat sırasında sinir iletiminin kontrolünü sağlayan bu sisteme intraoperatif nörolojik monitörizasyon veya daha yaygın bilinen ismi ile nöromonitorizasyon denir.
Nöromonitörizasyon sisteminin omurgada, operasyon sırasında omuriliğe herhangi bir hasar verilip verilmediğini gösteren, uygulama esnasında kullanılan implantların omuriliğe ne kadar yaklaştığını hızlı bir şekilde hekime ileten bir sistemdir. Operasyon boyunca hastaya uyarılar verilerek elektrotlar kayıt edilmektedir. Ameliyatta hastanın başına, kollarına ve bacaklarına elektrotlar bağlanarak, operasyon süresince sinir sisteminde oluşabilecek hasarların tespit edilebilmesi ve cerrahın anında uyarılabilmesi mümkün kılınmaktadır. Cerrah bu sayede güven içerisinde operasyonunu sürdürebilmektedir.
Medikal açıdan en zor ameliyatlardan olan omurga ameliyatları, kullanılan nöromonitörizasyon sistemiyle felç riskinin olabilecek en iyi derecede azaltılması hedeflenmektedir.Omurilik omurganın içerisindeki kanaldan geçer. Omurilik beyinden gövdeye, kol ve bacaklara emileri getirip götüren ve irtibatı sağlayan sinir liflerinden oluşur. Hem kasları uyararak hareketleri sağlarlar hem de duysal iletileri taşırlar. Adeta elektrik kabloları gibi görev yaparlar.
Omurilik veya sinirler çeşitli şekildelerde etkilenebilir:
Yaralanmalar sonrası kırık parçalarında arasında sıkışma
Fıtıklar ve/veya kanalda daralma nedeniyle bası altında kalma
Cihaz, sinir sisteminin bütünlüğü açısından bize kolaylık sağlıyor ve son derece güvenli. Beyinle kol ve bacaklar arasında iletişimi sağlıyor. Ameliyat sırasında dokunduğumuz hücrelere zarar veriyorsak, bunu bize haber veriyor. Beyinden doku alırken aldığımız hücrelerin tümörlü veya sağlıklı olduğu hakkında uyarıyor.
Nöromonitorizasyon veya uzun ismi ileintraoperatif nörolojik monitörizasyon ameliyat esnasında sinir iletimlerinin kontrolünü sağlar.