Radyofrekans İle Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisi adı üstünde ameliyatsız bel ağrısı tedavisinde ve özellikle başlangıç düzeyindeki bel fıtığı hastalığının ameliyatsız tedavisinde kullanılır. Hasta uyutulmadan (yani genel anestezi almadan) ameliyatsız narkozsuz bel ağrısı tedavisi yapılır. Yine başlangıç düzeydeki bel fıtığı hastalarına da ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, narkozsuz bel fıtığı tedavisi yapılmış olur. Radyofrekans yapılırken işlem bölgesi uyuşturulduğu için hasta ağrı duymaz.
Radyofrekans yöntemi de modern tıp teknolojisinin bel ve boyun fıtıkları için geliştirdiği ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Radyofrekans yöntemi tıbbın diğer alanlarında başka hastalıkların tedavisi için de kullanılır. Radyo dalgaları, tıpkı lazer gibi bir güç kaynağı olarak kullanılır. Amaç yumuşak dokuları enerji kaynağı sayesinde buharlaştırarak küçültmektir.
Disk eklemi hacminde çok az bir miktardaki azalma dahi, eklem içindeki basıncı önemli derecede azaltarak ağrının önemli derecede azalmasına neden olmaktadır
Lokal anestezi altında ve fluoroskopi adını verdiğimiz özel bir röntgen aleti ile işlemi sürekli olarak kontrol ederek hastanın bel kısmından oldukça ince bir iğne ile radyofrekans enerjisini üreten aletin yarattığı enerjiyi eklem içine dek ulaştıracak olan özel bir elektrod yerleştirilir. Bu işlem ağrılı değildir. Bipolar elektrod dediğimiz bu elektrodun ucundaki birkaç milimetrelik alanda iki kutup vardır, böylelikle yaratılan enerji birkaç milimetrelik alanda güvenli olarak kalır, çevreye yayılmaz, kontrol edilebilir bir güçtür.
Radyofrekans elektrodu, yarattığı enerji ile hücre içinde birtakım karmaşık kimyasal reaksiyonlara yol açarak işlem yapar, lazer gibi kontrolü güç bir enerjinin direk olarak dokuya yollanması şeklinde çalışmaz. Radyofrekans elektrodu hücre içinde bulunan sodyum atomlarını ionize eder ve hücre içinde yüksek enerjili iyonik bir plazma alanı yaratır. Yüksek enerjili plazma nedeni ile hücre içinde molekküller arası bağlar parçalanır.
Bel ve boyun fıtıklarında kullandığımız radyofrekans ile tedavi yöntemi, diğer enerji kaynakları gibi kontrolsüz bir enerji üretmedikleri için, dokuda ısı ile ilgili olmaması gereken bir hasar ya da yanık gelişmez.
Radyofrekans tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
* Bel ve boyun eklemlerinin kireçlenmesi, faset eklem ağrısı
* Bel ağrısı, omuz, diz, kalça eklemleri artrozu (kireçlenme) olan ilaç tedavileri ya da fizik tedavi