Spina bifıda ayrık veya açık omurga anlamına gelen bir tür omurga hastalığıdır. Spina bifıda doğuştan oluşan hastalıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir.
Omurilik, içerisinde sinirler bulunduran kapalı bir tüp olarak tanımlanabilmektedir. İçerisinde bulunan sinirler beyin emirlerinin algılanmasını ve uygulanmasını sağlar. Kasların hareketi, hissetme gibi bir çok yaşamsal faliyet omurilik içerisinde bulunan sinirler ile sağlanır. Spina bifıdalı doğmuş bir bebekte omurilik kapanmamış demektir. Bu nedenle omuriliği kaplayan omurga ve deri açık durumdadır. Spina bifıda ile doğmuş bebeklerin sırtında bir açıklık bulunmaktadır. Bu durumda sinirler iletim işlevini yerine getirmekte konusunda sorun yaşamaktadır. Beyin ve sinirler arasında ki bağ sağlıklı bir şekilde kurulamadığı için hareket etme ve hissetme gibi yaşamsal faliyetler sürdürülememektedir.
Omurilik içerisinde bulunan sinirler omurilikteki konumlarına göre farklılık gösterir. Bu durumda bebekteki omuraga açıklığının konumuna göre farklı sinirler etkilenmekte ve buna bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sırttaki açıklık omuriliğin üst kısımlarında yer alır ise daha fazla sinirin etkilendiği ve felç durumu olduğu söylenebilmektedir. Hareket kabiliyetini etkileyen kasların yanı sıra idrar ve dışkı kontrolünü sağlayan kaslarda etkilenmektedir.
Spina Bifıda Neden Olur?
Sağlıklı gelişen bir hamileliğin 4. haftasında bebeğin omuriliği kapanmaya başlar. Bu dönemde kullanılan bazı ilaçlar veya vitamin eksikliği giib etmenler sebep olabilir ancak kesin nedeni henüz tespit edilememiştir. Gebe kalmadna bir ay önce ve gebelik esnasında folik asit kullanımı spina bifıda riskini düşürmektedir. Gebelik sırasında 3´lü test ile tespit edilebilmektdir.